Svatomartinská husa a víno:
Kam na ně v Praze?

Pečená svatomartinská husa

Pečená svatomartinská husa
foto: Praha levně

Blíží se 11. listopad a s ním každoroční svatomartinské hodování. K tomu nerozlučně patří do křupava vypečená husička se zelím a knedlíkem a mladé letošní víno, bez něhož si tradiční svatomartinské posvícení ani nelze představit.

A nezapomeňte ji zalít mladým vínem! První víno nového ročníku, svatomartinské, se má sice podle tradice otevřít až na svatého Martina, tedy 11. listopadu, nejlépe v 11 hodin a 11 minut. Vinařský fond vyšel vstříc obchodníkům, takže si je budete moci užít už tento víkend. Svatomartinskou husu dnes už nabízejí snad všechny restaurace, určitě i ty ve vašem okolí. Poradíme vám proto raději, kam zamířit, pokud si ji chcete vychutnat obklopeni radostnou atmosférou městského tržiště. Tak hurá na husí hody!

Restaurace U Bansethů:
Tam to měl Švejk rád

Restaurace U Bansethů

Přesněji řečeno jeho duševní táta, Jaroslav Hašek. Nuselská restaurace u Bansethů v Praze 4 má více než stoletou tradici a slavný spisovatel skutečně patřil k jejím štamgastům.

Však tady má také dodnes vlastní stůl, jak praví místní „svědek skvělých řečnických improvizací i polštář pro alkoholem znavenou hlavu“. I když stůl pana Haška nejspíš ve skutečnosti nezažil, v Osudech dobrého vojáka Švejka je hospoda opravdu zmiňovaná, a to i se svým zakladatelem, panem Aloisem Bansethem. Tradiční plzeňská restaurace se staročeskou kuchyní dělá Aloisi Bansethovi čest dodnes, ať už domáckou atmosférou, vynikající péčí o čepovanou plzeňskou dvanáctku Prazdroj či výbornou domácí kuchyní za rozumné ceny, kterými vychází vstříc domácí klientele. Podívejte se, co U Bansethů vaří a jak to tam vypadá.

Pražské cukrárny: dobré a levné

foto: Praha levně

Když mluvíme o zákuscích, nemáme na mysli rozpečené zmrazené croissanty nebo tukem odkapávající donuty – ty sice v Praze najdete také, ale opravdu mlsní Pražané se jim vyhýbají.

Vědí, kde najít cukrárny, jež dbají na čerstvost a kvalitu. Takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, nikoli umělým vanilinem, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán. Pár takových cukráren jsme pro vás v Praze vytipovali.

Milujeme Prahu!

Zasněžené kolo na Kampě

Zasněžené kolo na Kampě

Je to tak – jsme rodilí Pražáci a máme své město rádi. Praha totiž není jen metropole nablýskaných hotelů a barů, kde Vás nepustí ani na práh bez zlaté kreditní karty, luxusních obchodů a předražených pivnic, ze kterých už dávno vyvanul opravdový duch města.

Tam my, Pražáci, nechodíme. Pro nás je Praha město s duší. Město tajemných pověstí a magické krásy, jehož ráz určily generace světových architektů. Srdce země, kde tekla po dlažbách krev bitev a poprav. Město obyčejných lidí, v jehož úzkých uličkách se žilo, milovalo, jedlo, pilo a obchodovalo – a žije, miluje, jí, pije i obchoduje dosud. A právě takovou Prahu Vám chceme ukázat: romantickou, pulzující, zasněnou a pohodovou.