Netradiční ověřené recepty, které se hodí nejen na vánoční cukroví, ale třeba i na dárek k narozeninám, nám poslala slečna Míša Měchurová. Pozor, jsou těžce návykové!
Čokoládové truffles
Suroviny:
- 50 g mléčné čokolády
- 190 g hořké čokolády
- 120 g 40% smetany
- 13 g másla – nakrájeného na malé kousky
- Holandské kakao na obalení
Postup:
Obě čokolády nakrájíte, případně rozdrtíte v mixéru na co nejmenší kousky. Můžete i strouhat, ale rozpouští se v ruce. Drť vysypete do horkuvzdorné mísy.
V menším hrnci rozehřejete máslo a smetanu – pozor, nesmí se vařit! Směsí přelijete rozsekanou čokoládu a necháte stát, dokud se čokoláda nerozpustí, asi 2 minuty. Jemně promícháte do hladka. Pokud se čokoláda nerozpustí (záleží na druhu), dáte ji ještě povolit ve vodní lázni. Jakmile je vše rozehřáto a promícháno, necháte trochu vychladnout a poté ztuhnout v lednici do druhého dne.
Druhý den si nasypete kakao do uzavíratelné plastové misky. Čokoládovou směs z lednice tvarujete lžičkami, případně v ruce do kuliček. Pokud je budete dělat v ruce, doporučuji použít tenké rukavice (stačí ty na barvení vlasů), aby se směs nelepila. Vždy uděláte asi 5 kuliček, dáte je do krabičky s kakaem, zavřete víko a zlehka koulíte, aby se rovnoměrně obalily. Kuličky se skladují v uzavíratelné plastové krabičce v chladu (lednici). Vyndáváte asi 15 minut před podáváním.
Řešíte vánoční cukroví? Přečtěte si také:
Recepty na tradiční vánoční cukroví
Kde v Praze objednat vánoční cukroví?
Raw: Sladké tajemství Veroniky Klamtové
Kokosky bez cukru
Suroviny:
- 200 g strouhaného kokosu
- 4 bílky z větších vajec
- Agávový sirup (nebo stévie) podle chuti
- Vanilka (lze nahradit vanilkovým aroma, ale originál je prostě originál)
- Špetka himalájské soli (může být i obyčejná)
- Hořká čokoláda na namáčení
Postup:
Bílky se špetkou soli a agávovým sirupem vyšleháte do pevného sněhu. Poté opatrně a po částech vmícháte strouhaný kokos a vanilku. Hlubší lžící tvarujete kokosky a rovnou je kladete na plech vyložený pečicím papírem. Pečete v troubě asi 15 minut, dokud okraje nezezlátnou. Necháte vychladnout, zatímco si ve vodní lázni rozehřejete hořkou čokoládu. Do ní kokosky buď zespoda namáčíte, nebo je čokoládou polijete.
foto: Michaela Měchurová