Jiskřivé závěje sněhu přímo zvou do lůna hor. Že není lyžování vaše parketa? Vezměte děti do muzea čokolády!
První české muzeum čokolády najdete v Praze 2 přímo pod Nuselským mostem. Užijete si v něm sladký a tvůrčí den plný chuti a zábavy. A nejspíš po návratu ani nebudete muset vařit večeři.
Sladké muzeum ocení především děti, pro které je v muzeu připravena spousta činorodých výtvarných atrakcí a samozřejmě také ochutnávek, ale na své si přijdou i dospělí, kteří se mohou třeba naučit vyrábět pravé čokoládové pralinky.
Stovky čokoládových příchutí
Seznámíte se v něm s 3000 let starou historií čokolády a na vlastní oči uvidíte, jak se zpracovává dnes – alespoň co se pralinek týká. V rámci degustace se také můžete naučit správně ochutnávat čokoládu. Můžete vyzkoušet i pralinky z kvalitní čokolády s nezvyklými chutěmi (chilli, wasabi, česnek, kardamom, máta, kaviár), čokoládové pivo a více než 50 druhů kvalitní horké čokolády.
Součástí muzea je i galerie čokoládových obrazů Vladomíra Čecha: unikátní kolekce 100 obrazů malovaných bílou, hořkou, mléčnou a barevnou čokoládou v různých technikách a stylech.
Čokoláda od hlavy až po paty
Mladé muzeum s veselým srdcem a živou duší však nabízí spoustu zábavy zejména dětským návštěvníkům. Nechybí samozřejmě možnost ochutnat, ale čokoládou můžete také malovat na jedlý papír, čmárat prstem v cukru, tvořit malá dílka z čokoládové modelíny, pokreslit hotovou figurku barevnou čokoládou nebo odlít barevné čokoládky a vyrobit na ně vlastní obal. Svá díla si mohou malí umělci samozřejmě odnést domů.
- Vstupné: dospělí 180 Kč, děti 120 Kč
- Workshopy: 90 – 150 K
Neřest hořká i sladká zároveň
- S čokoládou je to jako s mnohými jinými potravinami: v přiměřené míře působí na lidské tělo přímo blahodárně. Co všechno o ní nevíte?
- Pro Maye byl kakaový bob součástí náboženství přibližně stejně jako pro křesťany mešní víno. Než obětovanému vyrvali srdce, dostal vypít pohárek čokolády.
- Kakaové boby sloužily také jako platidlo. Za sto kusů byste u Mayů pořídili šikovného otroka.
- Původní chuť čokolády je velice hořká, teprve fermentací a dalšími úpravami se dostane do stadia, které nám tak chutná.
- Čokoláda stimuluje tvorbu hormonu dopaminu a uvolňuje endorfiny a serotonin zvané hormony štěstí. Mnohé ženy, a zejména ty po čtyřicítce, jí proto dívají přednost před sexem.
- Čokoláda obsahuje flavonoidy, které v těle fungují jako antioxydanty pomáhají správnému fungování cév, snižují riziko srdečních onemocnění a redukují tvorbu krevních sraženin.
- Tabulka čokolády nahradí člověku denní dávku hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A a E. Mléčné čokolády navíc obsahují vápník a bílkoviny. Nicméně jako zdroj energie je tak vydatná, že si nemůžete dovolit naráz celou.
- Čokoláda byla dlouhá staletí známá jen jako nápoj. První tuhá tabulka čokolády vznikla až v roce 1847 smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.
- První mléčná čokoláda potom byla vyrobena v roce 1875 přidáním kondenzovaného mléka.
- Za druhé světové války fasovali vojáci Spojenců čokoládu povinně. Její denní příděl byl 2500 kJ.
zdroj a foto: cokoladovydum.cz