Krédem restaurace je poctivé jídlo, přístupné ceny a čistý design interiéru, u kterého majitelé vsadili na svěží tvorbu mladých autorů. A své vysoké cíle se snaží opravdu plnit, jak budete moci dále posoudit.
„Základem naší kuchyně jsou čerstvé suroviny, úcta k tradici a dobré nápady. Nabízíme sezónní menu podle přírodních rytmů ročních období. Pečeme vlastní pečivo, vaříme domácí knedlíky, nepoužíváme polotovary,“ láká web Oříšku.
A opravdu své přístupy dodržuje v nabídce má jen pár dobrých jídel (záruka toho, že nejsou z mrazáku) a k tomu víkendové speciály – momentálně jehněčí.
Co vám restaurace nabídne?
Ze stálého menu třeba tatarák z čerstvé roštěné (169 Kč), hovězí steak z ořechu s jemnou máslovou omáčkou a pečeným bramborem (216 Kč) nebo marinovanou krkovici s cibulovou omáčkou a mačkaným bramborem (169 Kč). Jako zákusek bychom doporučili oříškovou bábovku s vaječným likérem (35 Kč).
Pokud zvolíte denní menu, budete mile překvapeni cenami: polévka okolo 30 Kč, k ní ráno upečené vlastní houstičky, hotovky většinou do 100 Kč, výběr široký a lákavý: hovězí roštěná ála Stroganoff se žampiony a domácími hranolky, steak z kuřecích prsou z opečeným ananasem a vařeným máslovým bramborem, smažená telecí játra s máslovou bramborovou kaší a tatarskou omáčkou… Porce obrovské.
Poněkud vyšší jsou ovšem ceny nápojů: Plzeňská dvanáctka za 37 Kč, nealko 25 – 45 Kč, 2 deci rozlévaného vína za 46 Kč.
Milujete jídlo? Bude vás zajímat:
- Omáčka ze šlejšek podle Václava Friče
- Kde v Praze vaří nejlepší svíčkovou?
- Nakládaný hermelín a další regionální recepty
Svíčková od vicemistra
Přesto restauraci Oříšek doporučujeme, zejména pokud jste milovníky svíčkové. Perlou aktuálního podzimního menu je totiž svíčková od šéfkuchaře Jindřicha Šindeláře, který se s ní letos umístil na krásném 3. místě v Mistrovství světa ve vaření svíčkové na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Můžete ji ochutnat každý pátek.
Že Jindřich Šindelář dobře vaří, potvrzují i webové reference: „Poctivě připravovaná česká jídla s občasným exkurzem za hranice ve velikých porcích za velmi dobré ceny. Žádné extra zbytečnosti navíc,“ hodnotí Ondřej Lipár na webu Scuk.cz. „Jídla jsou jako od maminky, porce jako od manuálně pracujícího táty: v tom leží přednosti i zápory podniku. Nečekejte haute cousine, tohle jsou poctivá a dobrá jídla, která byste si při troše námahy mohli udělat doma. Tady je dostanete v příjemně střízlivém a nepřeplácaném prostředí s dobře vychlazenou plzní.“
zdroj: restauraceorisek.cz, svickova.webnode.cz, facebook.com
foto: restauraceorisek.cz
Jak to v restauraci Oříšek vypadá se můžete podívat zde: