Praha: Recepty na tradiční vánoční cukroví

Recepty na tradiční vánoční cukroví

vanocni-cukroviVánoce jsou určitě nejkonzervativnější svátky v roce. V žádném jiném období roku se nedodržují zvyky, ať se to týká jídla nebo trávení volného času, tak přísně, jako právě o vánočních svátcích.

A tak většina Čechů tráví tři dny mezi 24. a 26. prosincem skoro stejně: doma v rodinném kruhu, sledováním pohádek v televizi, návštěvami nejbližších příbuzných, nadměrnou konzumací jídla. A samozřejmě také cukroví.

To si 80 % českých domácností připravuje samo. Hospodyňky obvykle pečou devatero druhů, k nejoblíbenějším patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka.

Tradiční recepty kralují

Snad v žádné jiné oblasti vaření a pečení nepanuje tak silná tradice jako u vánočního stolu. I v moderních domácnostech, kterým po celý rok kraluje zelenina, na něm musí být rybí polévka, smažený kapr (nebo aspoň řízek) a bramborový salát, o jehož složení se vedou vášnivé diskuze.

Totéž platí o cukroví. K nejoblíbenějšímu druhům patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, v době socialismu přibyly jen včelí úly. Většina rodinných receptů však pochází už z dob první republiky a v rodinách se tradují od babiček a prababiček.

Některé z nich vám nabízíme. Uvádíme je za sebou v pořadí, v jakém byste měli začít péct, aby se do Vánoc stihly rozležet. Jak vypadají, se můžete podívat na úvodní fotce. A kdy s pečením začít? Už máte nejvyšší čas!

Nestíháte péct sami? Náš tip:

Perníčky

Suroviny: 650 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, cca 180 g medu, 20 g kakaa, skořice
Postup: Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme to potravinové fólie a uložíme do chladničky odpočinout, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova. Po upečení přetřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (1 bílek, cca 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy).

Staročeské pracny (medvědí tlapky)

Suroviny: 120 g vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kakaa
Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Upečené pracny vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém moučkovém cukru.

Ischelské dortíčky v hořké čokoládě

Suroviny: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice
Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou. Opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.

Husarské koláčky s pikantní marmeládou

Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky
Postup: Ořechy rozdrtíme najemno. V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru 2 cm a odkrajujeme asi půlcentimetrové kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do kuliček vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.

Nadýchané ořechové rohlíčky z formičky

Suroviny: 100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, protože těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na140 °C a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí

Suroviny: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 30 g kakaa, vanilka, citrónová kůra
Krém: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády, 30 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 250 g másla
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet. Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle.
Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme. Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme. Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou. Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.

Karamelové slzičky polévané hořkou čokoládou

Suroviny: 210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, trocha nastrouhané kůry z citronu
Krém: 1/2 karamelového salka, 250 g másla, čokoládová poleva na ozdobu
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C si 7 minut. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně zdobíme karamelovým krémem.
Zkaramelizované salko prošleháme s máslem. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme jím slzičky. Necháme v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr namáčíme do čokoládové polevy.

Ořechy plněné krémem

Suroviny: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g másla
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 8 minut. Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.
Změklé máslo vyšleháme s máslem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.

zdroj a foto: Babiččina zahrada

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář