Myslíte, že Češi milují jen bůček, nakládané tvarůžky nebo vepřo-knedlo-zelo a proloží je maximálně švestkovými knedlíky? Omyl! Češky ujíždějí na sladkém rády a často. Není divu. Nabídka cukráren v Praze si kvalitou nezadá ani s Vídní nebo s Paříží.
Nemáme na mysli rozpečené zmrazené croissanty nebo tukem odkapávající donuty – ty sice v Praze najdete také, ale opravdu mlsní Pražané se jim vyhýbají. Vědí, kde najít cukrárny, jež dbají na čerstvost a kvalitu. Takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, nikoli umělým vanilinem, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán. Pár takových cukráren jsme pro vás v Praze vytipovali.
Cukrárna Hájek a Boušová
Není to úplně klasické posezení: pokud čekáte pohodlná křesílka, soukromí oddělených boxů a poklidné nedělní odpoledne, budete zklamáni. Do pozadí bude tlačit barevná plastová židle a okolo vás budou proudit davy lidí. Přesto zajděte, nabízený sortiment vám nepohodlí plně vyhradí.
Díky vlastní cukrářské výrobně nabízejí cukrárny Hájkových zákusky všeho druhu od dortů přes zmrzlinu, poháry, mléčné koktejly a sorbety až ke chlebíčkům a docela slušné kávě. Naším horkým favoritem je čokoládový dort Royal s křupinkami, tomu odoláme málokdy. I dkyž prostředí trochu připomíná fastfood, prodavači jsou kvalifikovaní, rychlí a příjemní a zboží čerstvé. Oschlé lahůdky se totiž každý večer vyhazují. Více o cukrárně se dozvíte ve článku Poslali vás do háje? Jděte raději k Hájkovi!
Cukrárna Vančura a Vančurová
Jméno Hájek je mezi pražskými cukráři dobře známé, prodávají pod ním v Praze hned dvě sítě provozoven: Hájek & Hájková a Hájek a Boušová. Jejich majitelé jsou rodinní příslušníci, kteří podnikají každý pod svou značkou. My se tentokrát vypraváme do cukrárny třetího z rodu Hájků: Tomáše Vančury, vnuka pana Františka Hájka.
Spolu s manželkou Irenou založil březnu roku 2012 cukrárnu s názvem Vančura a Vančurová. Najdete ji v Michli a jaké to v ní je, se dozvíte ve článku Cukrárna Vančura: nejmladší z rodu Hájků.
Erhartova cukrárna
Erhartova cukrárna na Letné má sice problémy s pohodlím zákazníků a nepříliš milou obsluhou, ale i tam se vyplatí zajít. Její zákusky jsou prostě vynikající.
Sladkosti vyráběné podle receptur českých, německých, rakouských, francouzských i italských mistrů cukrářů opravdu stojí za to. Nabídka zahrnuje skvělé zákusky a dorty včetně uměleckých „speciálů“, zmrzlinu i mléčné koktejly. Jako výchozí suroviny slouží máslo, šlehačka z Itálie, pravý mandlový marcipán a vanilka, med od včelaře z Vysočiny… K vyhlášeným místním specialitám patří hruškový dort se skořicí a šlehačkový dort Profiterol politý hořkou čokoládou. Více se dozvíte ve článku Erhartova cukrárna: bezmála 75 let provozu.
Písecká cukrárna
Přijdou vám ceny za zákusky u Erharta, Vančury nebo Hájka trochu vyšší? Po pravdě – jsou, přestože cena odpovídá kvalitě. Lze ovšem najít i srovnatelnou kvalitu za cenu o třetinu až polovinu nižší. Nabízí ji jihočeská Cukrárna Emil Gaigher, která v Praze prodává pod názvem Písecká cukrárna.
Písecká cukrárna se pyšní certifikátem kvality, takže i u ní máte jistotu, že šlehačkové zákusky obsahují pravou šlehačku z jihočeské smetany a medový perník je z pravého včelího medu. Sladkosti se pečou a vyrábějí podle tradičních receptur. Doporučujeme českou klasiku: griliášovou trubičku, koňakovou špičku, kokosku, marokánku, laskonku, indiánka či kremroli, vše prosím 12 Kč za kus. Více se dozvíte ve článku Písecká cukrárna: vítaná jihočeská expanze.
Podívejte se, co vás v pražských cukrárnách čeká…
zdroj: zdroj: life.ihned.cz, idnes.cz, gaigher.cz, cukrarnavv.cz