Praha: Omáčka ze šlejšek podle Václava Friče

Omáčka ze šlejšek podle Václava Friče

Omáčka k masu

Omáčka k masu
foto: Praha levně

Lámete si hlavu nad tím, jak v dobrých hospodách vaší hustou, tmavou omáčku k masu, která se za rýhou z vidličky jen pomalu zavírá a báječně voní i chutná? Z odpadků.

Šlachy, flaksy, šlejšky… Ošklivé odkrojky z masa, pro které nemáte využití. Doteď jste je házeli do koše a ten co nejrychleji vynesli. To byla velká chyba!

Mužete z nich totiž uvařit voňavou omáčku, která chutná jako pokrm bohů. Stačí vědět, jak na to. Poradí vám šéfkuchař Václav Frič, držitel mnoha gastronomických cen a majitel restaurace Na Pekárně. Až tento recept vyzkoušíte, nikdy už nezahodíte do koše jedinou šlachu… A hodí se skoro ke všemu: k masu grilovanému i pečenému, k dušeným houbám, k bramborové kaši i rýži.

Více o nejlepších pražských hospodách, restauracích a kavárnách, ale i receptech se dozvíte ZDE.

Omáčka podle Václava Friče

Omáčka podle Václava Friče
foto: Praha levně

Recept na masovou omáčku

Suroviny: 0,5 kg odřezků z masa, 1 střední cibule, 1 velká mrkev, 1 malá petržel, kus celeru o velikosti petržele, malý rajský protlak, sklenička koňaku, sklenice červeného vína, sůl, pepř.

Postup: Cibuli a kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nakrájíte na malé kostičky, flaksy na velké kostky. Na pánvi rozpálíte tuk – ideální je použít výpek z masa. Klidně to mohou být třeba steaky, že kterých jste odkrájeli právě ty flaksy neboli šlejšky. Teď nastal jejich čas. Syrové je hodíte na pánev a orestujete do tmava. Klidně je můžete i trochu připálit, aby omáčka měla pěknou barvu. Přidejte kořenovou zeleninu a opečte do hněda. Přihoďte na pánev cibuli, přidejte rajský protlak a zamíchejte. Podlijte trochou vody, opět zamíchejte a nechejte tekutinu z velké části odpařit. Doplníte ji skleničkou koňaku a necháte zredukovat na polovinu. Poté přidáte skleničku červeného vína. Promíchejte, dolijte studenou vodou na požadovanou konzistenci a při mírném varu nechejte 3 hodiny probublávat. Pak už jen přecedíte omáčku přes síto, a dochutíte solí a pepřem.

Tip: Omáčku můžete i zamrazit. Před použitím jí přidáte na pikantnosti lžičkou koňaku, smetany nebo studeného másla.

Rádi vaříte? Vyzkoušejte naše další recepty:

Komentáře: 3 »

  1. šlejšky, krajově či postaru též šuperlíky, rejpulce, jsou maštěné/ smažené [bramborové] šišky s mákem, smaženou strouhankou či zelím a masem.

    Komentář J. Knížek — 12.10.2013 @ 18:00

  2. Recept jsem si chtěl vytisknout. Předpokládám, že když jste ho sem pověsili, tak je k všeobecnému použití. Proč tedy proboha nejde zkopírovat. Proč si ho musím opsat?
    Zuzana

    Komentář zuzana josková — 8.12.2013 @ 13:06

  3. Pěkný den, Zuzano! Texty z našeho webu nejdou kopírovat, protože jsou chráněny autorským právem. Copyright se vztahuje na celý web, ať jde o obrazovou nebo textovou část. Jestli ale máte zájem o recept (pokud jste si ho ještě neopsala), ozvěte se nám mailem v kontaktu a my vám ho pošleme. Zdravím, Monika

    Komentář Monika — 8.12.2013 @ 21:39

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář