Praha: Nakládaný hermelín a další regionální recepty

Nakládaný hermelín a další regionální recepty

Hermelín v pikantním oleji najdete v lecjaké pražské restauraci… K pivu se hodí báječně. Ochutnali jste ale někdy kapra se zelím nebo tušíte, co je to camprat? Pokud ne, určitě vás budou zajímat naše recepty z některých českých regionů.

Hermelín v pikantním oleji, Praha

Nakládaný hermelín

foto: Prahe levně

Suroviny: 2 ks sýru s bílou plísní na povrchu (hermelín, camembert, président), 2 menší bílé cibule, 2 větší stroužky česneku, 4 malé feferonky, 2,5 dl oleje, sladká paprika.

Postup: Sýry rozřízneme na polovinu jako dort, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, papričky necháme vcelku. Do čisté sklenice dáme na dno trochu nakrájené cibule. Vnitřek rozkrojeného sýra posypene sladkou paprikou, naplníme látky cibule a česneku, spojíme a položíme do sklenice na cibuli. Zasypeme tenkou vrstvou cibulky s feferonkami, na ni položíme stejně zpracovaný druhý sýr. Opět zasypeme cibulkou. Vše zalijeme olejem tak, aby bylo úplně potopeno.

Necháme alespoň dva dny odležet v temnu a chladu. Podáváme s čerstvým chlebem. Zapíjet můžeme pivem nebo suchým červeným vínem.

Velká sýrová nakládačka

Nakládaný hermelin, El Mariachi
Domácí nakládání sýrů má dlouhou historii a spoustu fandů. Přesto nadšené domácí nakladače letos porazili profíci z pražského a brněnského baru. Stalo se tak na 9. ročníku Velké sýrové nakládačky, soutěže o nejlahodnější a nejkrásnější nakládaný hermelín.

Vítězem divácké poroty je hermelín Bruce&Berry z brněnské hospůdky Orelský klub, jehož specialitou jsou brusinky. Odborné porotě pak nejvíc zachutnal hermelín El Mariachi z Baru Tunel na pražském Žižkově, u něhož zaujala vyvážená kombinace avokáda, čerstvého koriandru a papriček jalapeňos.

Rádi vaříte? Vyzkoušejte naše další recepty:

Kladenská uhlířina, Kladensko

Kladenská uhlířina, receptSuroviny: 500 g knedlíků pokrájených na kousky, 500 g vařených brambor, 250 g vepřových škvarků nebo vařeného uzeného bůčku, 1 větší cibule, 100 g sádla, sůl, pepř

Postup: Knedlíky pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, uvaříme a nakrájíme na kolečka. Škvarky nebo bůček usmažíme a promícháme s knedlíky a bramborami, osolíme, opepříme. Nakonec si cibulku osmažíme na sádle dozlatova a vše smícháme dohromady.

 

Pivní maso, Ústecko

Vepřové maso dušené na pivě, receptSuroviny: 500 g vepřového masa, 500 ml světlého ležáku, 1 lžíce strouhaného chleba, sůl

Postup: Do hrnce vložíme maso pokrájené na kostky. Osolíme, posypeme drceným kmínem a strouhaným chlebem. Řádně promícháme, zalijeme pivem, přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud nebude maso měkké. Jako příloha se hodí šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.

Kapr se zelím, jižní Čechy

Kapr se zelím, receptSuroviny: 500 g kapra, 500 g bílého kysaného zelí, 50 g sádla, 100 g cibule, 15 g sladké a pálivé papriky, 200 ml šlehačky, 100 ml zakysané smetany, 250 ml rybího vývaru, sůl, drcený kmín, pepř

Postup: Cibulku si oloupeme, nadrobno nakrájíme a osmahneme na sádle do růžova. Potom přidáme sladkou i pálivou papriku, krátce zpěníme a zalijeme rybím vývarem. Přisypeme kysané zelí a zvolna dusíme do měkka. Hotový základ zjemníme šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou.

Očištěného kapra pokrájíme na větší kousky (jako na guláš), vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, lehce opepříme, podlijeme rybím vývarem, vložíme do trouby a upečeme do poloměkka. Kousky kapra servírujeme na hnízdě z podušeného zelí.

Camprat, Liberecko

Camprat z brambor, receptSuroviny: 1 kg brambor, 1 větší cibule, 2 dl mléka, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 150 g hladké mouky, sůl, sádlo

Postup: Brambory oškrábeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vařicí mléko, jemně nakrájenou cibuli, česnek utřený se solí, vajíčko, mouku a důkladně promícháme.

Vzniklé těsto nalijeme do pekáče s rozpáleným sádlem a v předehřáté troubě pečeme střídavě z obou stran dokřupava. Camprat se zapíjí kyselým mlékem nebo podmáslím.

Miletínské modlitbičky, Královéhradecko

Miletínské modlitbičky, receptSuroviny: 25 dkg pastovaného květového medu, 125 ml vody, 4 žloutky, 250 g cukru, 900 g hladké mouky, 15 g amonia, 5 dkg kandované pomerančové kůry, 5 dkg mletých mandlí, plátky mandlí, jahodová marmeláda, mleté koření: hřebíček, skořice, anýz, badyán

Postup: Med svaříme s vodou a dáme vychladnout. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme jemně nakrájenou pomerančovou kůru, namleté mandle, amonium, koření a vychladlý med. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout asi 20 minut. Poté vyválíme asi na 4 mm silnou placku, ze které vykrajujeme modlitbičky velké asi 7 x 5 cm, které klademe na plech a potíráme rozšlehaným vejcem. Polovinu modlitbiček ozdobíme loupanou mandlí a zprudka pečeme. Nakonec slepíme marmeládou.

Plněný perník, Pardubicko

Parduibické perníčky, receptSuroviny na těsto: 500 g hladké mouky, 300 g lesního medu, 140 g cukru moučky, 1 kypřicí prášek, 170 g másla, hřebíček, skořice, nové koření

Suroviny na náplň: 50 g cukru krupice, 1 dl mléka, 110 g vlašských ořechů, půlky vlašských ořechů na ozdobu, 1 lžička medu, citronová kůra, pomerančová kůra

Postup: Všechny suroviny na těsto promícháme. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu 8-10 hodiny. Pak jej vyválíme na cca 3 mm silnou placku a vykrájíme z ní kolečka. Potřeme je žloutkem a dáme péct na 15 – 20 minut při 160° C. Mléko svaříme s cukrem a trochou medu.

Přidáme namleté vlašské ořechy a vše vyšleháme ponorným mixérem. Na závěr ochutíme pomerančovou a citronovou kůrou. Upečená kolečka postupně slepíme ořechovou náplní. Naplněné perníčky nakonec ozdobíme trochou ořechové náplně a půlkou vlašského ořechu.

zdroj a foto: regionalnipotravina.cz, syrovanakladacka.cz

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář