Praha: Muzeum gastronomie: Něco pro mlsné labužníky!

Muzeum gastronomie: Něco pro mlsné labužníky!

Kamna z minulého století

foto: Muzeum gastronomie

Soukromé muzeum, sídlící hned za obchodním domem Kotva, představuje historii kuchařského umění a všeho, co s ním souvisí.

V několika místnostech čeká hosty průřez všemi epochami vaření. Najdete tam pravěké ohniště, středověkou dýmnou jizbu i renesanční krbová kamna a kuchařské náčiní

Nechybí ani minulost blízká jako kupecký krám či hospoda z dob první republiky. A v muzeu najdete i současný bar, vinný sklípek a nejnovější kuchyňské technologie.

Kuchařky nejen od Rettigové

Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování. Síň slávy české gastronomie a pohostinství pak představuje významné české kuchaře, cukráře a hoteliéry i jejich recepty. Ve sbírce nechybí ani 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826.

Naše tipy na zabavení dětí:

Užije si celá rodina

Muzeum je financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů, módní návrhářky Niny Provaan a jejího manžela, architekta Ladislava Provaan. Zabaví všechny věkové kategorie hostů, ať už jsou to mlsní tátové, kuchtící maminky nebo zvědavé děti.

Za rok a půl existence se Muzeum gastronomie zařadilo mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí Prahy. Návštěvníkům je věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka. Muzeum nabízí i komentované prohlídky s řízenou degustací, ochutnávky či workshopy o stolování.

Podívejte, jak to v muzeu vypadá:

Na co se můžete těšit v nejbližší době?

  • 15. března: Ochutnávka jídel s názvem Vaříme a pečeme v Remosce!
  • 16., 22. – 23., 29. – 30. března: Ochutnávka pučálky, typického staročeského pokrmu: Jde o lehce opražený naklíčený hrách, který lze ochutit solí nebo cukrem.
  • 5. a 19. dubna: Komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích a zdobení cukroví ve tvaru vajíček
  • 6., 13. a 20. dubna: Zdobení cukroví ve tvaru vajíček
  • 12. dubna: Velikonoční vaření – speciality připraví Střední škola živnostenská Sokolov

zdroj a foto: muzeumgastronomie.cz
foto manželé Provaanovi: Jiří Nedvěd

Komentáře: 4 »

  1. Komentář Petlahev — 5.3.2014 @ 22:12
    Opravdu skvělé muzeum. Expozice je zajímavá a poutavá. Byla jsem mile překvapena, když jsem dostala výklad v renesanční kuchyni a v moderní kuchyni i s ochutnávkou. Na muzeu se mi líbí jeho milá rodinná atmosféra. Od prvního kontaktu s paní za pokladnou po milé popovídání s kurátory muzea. Těším se, že budu moci muzeum ukázat i přátelům a rodině. Děkuji za příjemně strávené poledne.

    Komentář Monika — 5.3.2014 @ 23:05

  2. Potvrzuji :) Měla jsem úplně stejný dojem :)

    Komentář Monika — 5.3.2014 @ 23:06

  3. Nádherný Mončo!

    Komentář Wawrous — 3.4.2014 @ 19:02

  4. Děkuju :) ))

    Komentář Monika — 4.4.2014 @ 10:24

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář