Soukromé muzeum, sídlící hned za obchodním domem Kotva, představuje historii kuchařského umění a všeho, co s ním souvisí.
V několika místnostech čeká hosty průřez všemi epochami vaření. Najdete tam pravěké ohniště, středověkou dýmnou jizbu i renesanční krbová kamna a kuchařské náčiní
Nechybí ani minulost blízká jako kupecký krám či hospoda z dob první republiky. A v muzeu najdete i současný bar, vinný sklípek a nejnovější kuchyňské technologie.
Kuchařky nejen od Rettigové
Sekce věnovaná stolování přináší historii příborů a úpravy jídelní tabule včetně základních pravidel stolování. Síň slávy české gastronomie a pohostinství pak představuje významné české kuchaře, cukráře a hoteliéry i jejich recepty. Ve sbírce nechybí ani 1. vydání Domácí kuchařky M. D. Rettigové z roku 1826.
Naše tipy na zabavení dětí:
- Užijte si čokoládové orgie v Praze
- Nejkrásnější pražské atrakce: Děti tam vydrží hodiny
- Projeďte se nejstarším vagónem pražského metra!
Užije si celá rodina
Muzeum je financováno ze soukromých zdrojů zakladatelů, módní návrhářky Niny Provaan a jejího manžela, architekta Ladislava Provaan. Zabaví všechny věkové kategorie hostů, ať už jsou to mlsní tátové, kuchtící maminky nebo zvědavé děti.
Za rok a půl existence se Muzeum gastronomie zařadilo mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí Prahy. Návštěvníkům je věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka. Muzeum nabízí i komentované prohlídky s řízenou degustací, ochutnávky či workshopy o stolování.
Podívejte, jak to v muzeu vypadá:
Na co se můžete těšit v nejbližší době?
- 15. března: Ochutnávka jídel s názvem Vaříme a pečeme v Remosce!
- 16., 22. – 23., 29. – 30. března: Ochutnávka pučálky, typického staročeského pokrmu: Jde o lehce opražený naklíčený hrách, který lze ochutit solí nebo cukrem.
- 5. a 19. dubna: Komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích a zdobení cukroví ve tvaru vajíček
- 6., 13. a 20. dubna: Zdobení cukroví ve tvaru vajíček
- 12. dubna: Velikonoční vaření – speciality připraví Střední škola živnostenská Sokolov
zdroj a foto: muzeumgastronomie.cz
foto manželé Provaanovi: Jiří Nedvěd
Komentář Petlahev — 5.3.2014 @ 22:12
Opravdu skvělé muzeum. Expozice je zajímavá a poutavá. Byla jsem mile překvapena, když jsem dostala výklad v renesanční kuchyni a v moderní kuchyni i s ochutnávkou. Na muzeu se mi líbí jeho milá rodinná atmosféra. Od prvního kontaktu s paní za pokladnou po milé popovídání s kurátory muzea. Těším se, že budu moci muzeum ukázat i přátelům a rodině. Děkuji za příjemně strávené poledne.
Komentář Monika — 5.3.2014 @ 23:05
Potvrzuji Měla jsem úplně stejný dojem
Komentář Monika — 5.3.2014 @ 23:06
Nádherný Mončo!
Komentář Wawrous — 3.4.2014 @ 19:02
Děkuju ))
Komentář Monika — 4.4.2014 @ 10:24