Pikantně natrpklé po víně a mírně nahořklé po čokoládě, kdy výrazné chuti vyvažuje sladká hladkost šlehačky… Prostě luxusní podzimní dezert.
Nepatří k nejlevnějším, pokud použijete kvalitní suroviny, vyjde jedna porce asi na 30 Kč, ale rozhodně nebudete litovat. Nabízíme vám recept pro čtyři osoby i s obrazovým návodem.
Suroviny se maličko prodraží
- 4 hrušky
- 800 ml vína
- 5 lžic cukru krystal nebo krupice
- 2 hvězdičky badyánu
- 5 hřebíčků
- 1 velký skořice
- kůra z půlky velkého citronu
- 1 šlehačka
- ½ tabulky kvalitní čokolády na vaření
Postup zabere trochu víc času
Na hluboké pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Když se rozpustí a získá zlatavou barvu (nepřipálit, zhořkl by!), zalijeme ho vínem. Přidáme koření a citrónovou kůru, uvedeme znovu k varu a necháme asi dvě minuty na mírném ohni probublávat, aby se uvolnila chuť koření.
Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na podélně na poloviny a odstraníme jádřinec. Vložíme do vína řezem dolů na necháme dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Pokud chceme, aby měly hrušky rovnoměrnou barvu, sem tam je promícháme a přelijeme vínem. Jakmile změknou, odstavíme z plotny, necháme vystydnout a uložíme do druhého dne v lednici, aby hrušky do sebe natáhly chuť kořeněného vína.
Hrušky vyndáme z nálevu a víno s ovocnou šťávou z nich svaříme. Než se tekutina zredukuje na sirup, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a ušleháme šlehačku. Hrušky před podáváním nahřejeme.
Na talířek servírujeme hrušky, přelijeme vinným sirupem, zdobíme šlehačkou a tekutou hořkou čokoládou.
Ale výsledek stojí za to!
A tu práci vám možná trochu zjednodušíme našimi tipy:
- Jestli nemáte dost trpělivosti, nechte hrušky uležet ve víně třeba jen hodinu, nemusí to být před noc.
- Hrušky můžete před podáváním nahřát klidně v mikrovlnce.
- Hrušky lze dusit i na bílém víně – doporučujeme polosuché nebo polosladké a nějaké voňavější: muškát, pálavu nebo sauvignon.
Podívejte se, jak se vaří hrušky na víně:
foto: Praha levně