Dlouholetou tradicí, vlastní výrobnou přímo pod cukrárnou a vynikající kvalitou se může pochlubit Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7. Ale i toto místo, proslulé mezi milovníky sladkého, má problémy s pohodlím zákazníků.
Erhartova cikrárna sídlí v přízemí paláce Letná, který byl postaven v roce 1937. Jde o architektonický skvost ve stylu funkcionalismu. Po revoluci byla stavba pečlivě zrekonstruována včetně části původního interiéru. Jeho prvky jsou památkově chráněné, takže hosté zde sedí u stolů a na židlích, které mají vlastní evidenční číslo na ministerstvu kultury.
Nepohodlí se vyplatí
Tento fakt jim ovšem moc nepomůže vyrovnat se s nedostatkem místa a soukromí. Nával lidí je zde pravidlem a zejména v prostoru u vitrín se dá stěží udělat krok. Příchozí se mísí s čekajícími, snaží se mezi lidmi ve frontě nahlédnout do vitrín, aby si mohli vybrat, mezi tím vším kličkují nepříliš nadšené servírky… Prostě pohodlí, obsluhu ani kávu si návštěvníci moc nepochvalují. Přesto si k Erhartovi zajděte, ať už na Letnou nebo do nedávno zřízené vinohradské pobočky!
Důvodem jsou, stejně jako u maželů Hájkových opravdu vynikající zákusky. Zatímco Hájkovi se drží osvědčených receptů a moc neexperimentují, u Erharta je vidět pozitivní vliv ciziny. Po revoluci zde totiž pomáhal s rozjezdem provozu mistr cukrář z Itálie. Nyní vymýšlí nové cukrářské výrobky manželka jednoho ze spolumajitelů Marcela Procházková a nad provozem bdí šéfcukrář Petr Volf.
Med z Vysočiny, šlehačka z Itálie
Erhartovy laskominy se vyrábějí podle původních receptur českých, ale i německých, rakouských, francouzských a italských mistrů cukrářů. Nabídka opravdu stojí za to. Nepřeberná záplava zahrnuje cukrářské pečivo, zákusky a dorty včetně uměleckých „speciálů“ pro slavnostní příležitosti, zmrzlinu i mléčné koktejly, to vše skvělé kvality. Jako výchozí suroviny slouží máslo, živočišná šlehačka z Itálie, pravý mandlový marcipán a vanilka (zapomeňte na chemický vanilin!), med od včelaře z Vysočiny…
K vyhlášeným místním specialitám patří hruškový dort na piškotovém korpusu se smetanovo-skořicovou pěnou, trubičky z vinného těsta plněné sýrem ricotta nebo francouzský dort Profiterol, který se skládá z koulí odpalovaného těsta s vanilkovým krémem zjemněným smetanou, to vše máčené v temné italské čokoládě.
Chybu ovšem neuděláte ani volbou klasiky: místní laskonky s karamelovým krémem, větrníky a kremrole jsou tu pověstné. Sáhnout ovšem můžete i po čokoládovém košíčku plněném šlehačkovo-jahodovou pěnou a zdobeném čerstvými jahodami, klasickém sacher dortu s poctivou porcí výbrné šlehačky či stylovém tiramisu.
zdroj: erhartovacukrarna.cz