Praha: Raw: Sladké tajemství Veroniky Klamtové

Raw: Sladké tajemství Veroniky Klamtové

Sweet Secret of raw, Veronika Klamtová

foto: Sweet Secret of raw

Ještě před rokem byla Veronika Klamtová úspěšnou manažerkou marketingového oddělení nadnárodní společnosti. Pak se ze dne na den stala provozní a kuchařkou restaurace Secret of raw.

Mohla za to láska. Napřed se zamilovala do Honzy, následně do jeho životního stylu, vitariánství. Dezertům připraveným bez chemie, vaření a pečení doslova propadla.

Syrový štrúdl i bábovka

„Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší, a přitom zdravější raw dezerty. Přestala jsem se ládovat klasickými sladkostmi a pozorovala na sobě úžasné změny. Získala jsem spoustu nové energie!“ říká.

Veronika hledala nové chuťové kombinace, vytvářela recepty, vymyslela raw štrúdl i bábovku. A nyní otevírá první raw cukrárnu v Praze. „Splnil se mi sen, protože se věnuji tomu, co má pro mě smysl a čemu věřím,“ pochvaluje si.

Tomu odpovídá také na cukrárnu neobvykle dlouhá otevírací doba, až do 21 hodin.

Raw neboli syrojezení

Když se řekne raw (anglicky syrový), znamená to, že suroviny při přípravě pokrmu neprošly teplotou vyšší než 42 º C. Zůstaly tedy „živé“.

Tomuto způsobu stravování se říká vitariánství nebo také syrojezení. Mnoho lidí ho vnímá jako součást zdravého životního stylu.

Jiní se možná trochu ušklíbnou: „Jíst to zasyrova – to nebude nic moc!“ Moc se ale pletou!

Zdravé a sladké mlsání

Přesvědčit se o tom můžete vlastními chuťovými pohárky. Zákusky, které Veronice změnily život, najdete v cukrárně Sweet Secret of raw kousek od stanice metra I. P. Pavlova.

Nabízí v ní raw koktejly (97 Kč), domácí limonádu (55 Kč), čaje všeho druhu (rakytníkový, mátový, zázvorový, matcha, 55 Kč), organická vína (0,2 l za 60 – 65 Kč), kávu (45 – 65 Kč) a její úžasné náhražky, které jsou snad ještě lepší: cappuccino (69 Kč) a latte (89) z red espressa nebo matcha tea.

A samozřejmě sladkosti: sorbety (85 Kč), zmrzlinové poháry (115 – 120 Kč), více než 50 druhů úžasných dortů, kterým se dá opravdu velmi snadno propadnout.

Podívat se na ně můžete v galerii:

Nejsou úplně levné. Celý dort vyjde podle druhu od 590 do 1110 Kč. Ale stojí za to. „Raw dorty a další zákusky nelze ničím ošidit, nijak chemicky upravit, nelze uměle zvětšit jejich objem, nepoužívá se mouka, cukr, mléko ani vejce,“ vysvětluje Veronika.

Sladká rawmance

Pokud vám její sladkosti zachutnají, můžete si je připravit i doma. Recepty na ně najdete v kuchařce s krásnými fotkami Aleny Hrbkové. Jmenuje se Sladká rawmance a právě vychází.

Nabízí návody na slavnostní dorty, pestré snídaně, malé dezerty a čokoládové variace. Nechybí v ní ani Veroničiny rady a vtipné příběhy o tom, jak jednotlivé dobroty vznikaly.

„Chtěla bych lidi inspirovat, aby si osvojili základní postupy přípravy a vymýšleli vlastní variace,“ uzavírá Veronika. Knihu koupíte na stránkách www.rawkucharka.cz, v cukrárně Sweet Secret of raw (Rumunská 25, Praha 2) nebo v restauraci Secret of raw (Seifertova 13).

zdroj a foto: Sweetsecretofraw.cz

 

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář