Rybář Martin Lacina ví o rybách snad všechno: jak žijí ve volné přírodě, jak je chovat, jak se připravují na talíř. Však se o ně také zajímá od svých pěti let.
Kromě úspěšného chovu v rodinných sádkách se nově vrhl také do podnikání v pohostinství. Přímo na břehu řeky Berounky si otevřel stylovou hospůdku U zlatý rybky.
Pokud budete mít cestu kolem, uděláte velkou chybu, když se v ní nezastavíte.
Skvělá kvalita, dostupné ceny
Už jenom samotná stavba působí sympaticky. Moderní srub, ukrytý se svahu, vkusně kombinuje dřevo, kámen a sklo. Vchod i bar po celé délce místnosti jsou stylově vyzdobeny zlatými reliéfy ryb. Posezení na verandě pod slunečníky nabízí příjemný pohled na řeku, odpočívat po dobrém obědě můžete i na lehátkách u vody.
A co teprve když se podíváte do jídelníčku! Restaurace U zlatý rybky nabízí nejen čerstvé ryby, ale také mořské plody, jídla pro vegetariány a moravská vína – to vše kvalitní a za rozumné ceny. Čerstvě vylovené ryby se tu kuchají dvakrát denně, ráno a časně odpoledne, takže maso na talíři je maximálně 5 hodin staré.
„Chci, aby si všichni mohli dovolit jíst ryby. Mohu poskytnout lepší ceny, protože základní surovinu mám z vlastní produkce. Nelíbí se mi, že v restauracích jsou porce ryb zbytečně předražené a mají další nešvary. Chci nabízet i rybí hotovky a výběr ryb přímo na místě,“ uvedl Martin Lacina v rozhovoru pro místní portál DOBNET.
Ukázka z jídelníčku
Jestli se mu záměr daří, můžete posoudit z jídelníčku na první srpnový víkend. Jako předkrmy si můžete dát uzeného úhoře s pečeným bramborem a křepelčím vajíčkem, kapří škvarky s hrachovým pyré a citronovou majonézou nebo rybí salát s bylinkami. Mezi polévkami samozřejmě nechybí rybí krém s kousky ryb a krutony. Jako hlavní jídlo zaujme jeseter s hráškovým pyré, dušenou zeleninou a omáčkou z bílého vína s kaviárem, candát s houbovým ragú s bylinkovou kaší či těstoviny s krevetami, rajčaty a pestem. Na grilu se připravují sumeček africký, pstruh duhový, siven americký a pstruh lososovitý v papilotě. A milovníci sladkého si mohou z dezertů vybrat třeba čokoládový tart s višňovou omáčkou nebo žloutkový krém s ovocem a pusinkami.
Podívejte se, jak U zlatý rybky vypadají speciality na grilu:
A ceny? Předkrmy a jídla z grilu okolo 150 Kč, polévky cca 50 Kč, hlavní jídla 200 až 300 Kč, dezerty asi 120 Kč. Navíc výborná káva. My jsme za polévku, rybu z grilu s přílohou, nápoje a kávu zaplatili okolo 350 Kč na osobu. Není to sice cena ze závodní jídelny, ovšem kvalita jídla odpovídala interhotelu a obsluha byla velmi příjemná.
Také máte rádi dobré jídlo?
- Pražské restaurace, kde se opravdu dobře najíte
- Restaurace Na Pekárně: Vaří Václav Frič
- Na pečenou husu do Kryštofova údolí
Dobře ukrytá hospůdka
Jedinou nevýhodou – nebo možná výhodou? – restaurace U zlatý rybky je nenápadná poloha mimo silnici. Pokud zrovna u mostu neparkuje auto s reklamním poutačem, můžete ji snadno minout. Jedete-li od Prahy, sledujte pozorně odbočky: Je to ta úplně poslední těsně před mostem z Let do Dobřichovic. Pak už vás čeká jen pár desítek metrů podél Berounky, a ocitnete se ve slepé uličce. Jste na místě.
Klidně tu můžete strávit celé odpoledne. Martin Lacina se totiž ani s báječnou rybí restaurací nespokojil. Má v plánu učit lidi, jak se ryby připravují. Účastníci kuchařského kurzu zaplatí za suroviny a v průběhu odpoledne se naučí několik způsobů zpracování ryb, které si potom sami snědí.
„Ryby jsou nejen moje vášeň, ale také jedno z mála opravdu zdravých jídel. Chci je lidem přiblížit a naučit je jíst také jiné druhy než kapra a pstruha duhového. Předat jim, že ryby nemusejí být drahé a že jejich příprava se zakládá na jednoduchosti,“ uzavírá rybář.
Vážený pane,
pokoušel jsem se objednat si u Vás stůl pro tři na 24.5.2017 v 18.00. Nepodařilo se mi najít, kde rezervovat místa. Možná, že to máte na Facebooku, ale s tímto vynálezem nekamarádím a nehodlám si ho pořizovat. Takže prosím napište, zda se mám stavit osobně stůl objednat anebo jestli to stačí takto.
S pozdravem Lš
Komentář ŠTIKA LUDVÍK — 12.5.2017 @ 12:01
Vážený pane, my jsme jen web, který doporučuje Pokud chcete objednat stůl, najdete kontakt na webovkách restaurace: http://uzlatyrybky.com/kontakt/
Komentář Monika — 12.5.2017 @ 20:00
chci se zeptat jestli také ryby prodáváte a případně kde? Přímo v restauraci nebo v sádkách Lety? Děkuji Bryndová
Komentář Bryndová Stanislava — 4.1.2020 @ 08:31
To musíte na jejich stránky, my jen doporučujeme
Komentář Monika — 7.1.2020 @ 22:07