Praha: České pivo: kudy teče, tudy léčí

České pivo: kudy teče, tudy léčí

„Pivo má hasiti žízeň a scházející vlhkost v těle nahrazovati, poněkud sytiti, nikoli však nadýmati a zácpu působiti, umdlené tělo posilovati, moč k poměru k požitku i s krupicí vyměšovati, aby se předcházelo tvoření kamene, stolici podporovati, žaludek zahřívati, a ne jako mnohá piva chladiti.“
F. O. Poupě, sládek

Praha - Pivní festival

Pivní festival
foto: ceskypivnifestival.cz

Francouzské šampaňské, skotská whisky, české pivo. Ušlechtilé nápoje, z nichž každý je ve své kategorii králem.

České pivo a pivovary patří mezi nejznámější ve světě. Je typické plnou chutí a hořkostí s delším dozníváním. Jedinečnost mu dodávají vysoce kvalitní suroviny z přesně vymezených českých oblastí a použití klasických technologií vyzkoušených generacemi sládků.

Přestože pivo se na našem území pilo už v dobách, když slovanské kmeny ještě spokojeně žily na Uralu, jeho dnešní slavný charakter pochází z poloviny 19. století. Je spojený se založením plzeňského Měšťanského pivovaru roku 1842, přesněji s jeho spodně kvašeným ležákem, kterému stačilo pár let na to, aby dobyl zemi a poté pokračoval ve vítězném tažení za hranice. Díky tomu patří dnes dvě třetiny všech piv vypitých na celém světě k pivům plzeňského typu.

Je to lék, či jed?

Jak filozoficky praví otec lékařů Paracelsus: „Určitá substance může být jedem, ale i léčivem či potravinou, záleží na požitém množství.“ Přesně to platí i o pivu. Shrňme si pozitiva a negativa:

- obsahuje alkohol. Ten při požití nad 50g/den způsobuje riziko závislosti, poškození jater, slinivky a nervového systému
- má vyšší energetický obsah, 1500 kJ/l (desítka) či 1800 kJ/l (dvanáctka), což je dáno obsahem alkoholu a cukrů. Jeho tedy třeba vyjít z toho, že jde skutečně o „tekutý chléb“ a zmíněnou energetickou hodnotu zakalkulovat do celkové energetické bilance
+ obsahuje alkohol, polyfenoly a flavonoidy. To je velmi vyvážený koktejl, jenž podávaný v malém množství funguje jako ochrana před rozvojem aterosklerózy, snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy, což vede mimo jiné k lepšímu prokrvení důležitých orgánů, funguje jako prevence nádorových onemocnění, optimalizuje vodní a minerálové hospodářství v těle, odbourává napětí a stres.
+ obsahuje vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselinu listovou). Ty podporují metabolismus a funkci nervového systému, brání vzniku kožních poruch či vývojových vad.
+ obsahuje hořké látky chmele a CO2, které stimulují činnost zažívacího traktu
+ obsahuje stopové prvky zinku, chromu a hořčíku, nutné pro činnost celé řady orgánů. Podporují metabolismus tuků, stabilizuje hladinu cukru v krvi.
+ obsahuje lignin, nestravitelnou látku, která pozitivně upravuje funkci střev a vyprazdňování
+ obsahuje 92 % vody, je iontově vyvážený a izotonický, množství alkoholu je malé: ideální parametry pro rehydratační nápoj.
+ neobsahuje prázdné kalorie, barviva, aromatizanty ani jiné cizorodé látky. Přísně dodržovaná technologie výroby minimalizuje obsah škodlivých látek a mikrobů.

Užijte si Český pivní festival!

Více než 70 druhů českých piv, tradiční speciality, bohatý program, krojovaná obsluha, servírování ve skleněných džbáncích. Prostě kam se hrabe jakýkoli Oktoberfest! Festival se koná každoročně v květnu na pražském výstavišti v Holešovicích a je zařazen mezi 40 světových akcí doporučovaných renomovaných britským deníkem The Financial Times. Objevuje se tak po boku důstojných akcí jako Letní olympijské hry, Wimbledon či Filmový festival v Cannes.

Náš tip

  • Prošvihli jste ho? Nezoufejte, festival cestuje i za hranice ČR!

zdroj: ceskepivo.cz, ceskypivnifestival.cz, obc.cz

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář